Горанов: Директорът на НАП е изключително добър професионалист - имам й доверие за всичко

10:25, 19 юли 19 / Политика 25 1170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорът на НАП Галя Димитрова е изключително добър професионалист - имам й пълно доверие за всичко, освен за информационната сигурност. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за хакерската атака срещу НАП, предаде ,,Фокус".

80% от хакерските атаки се използват от човешките грешки, например да се пише ЕГН-то някъде

Горанов посочи, че ще има разговор с изпълнителния директор на НАП. "Нека да установим защо и как се е стигнало до този пропуск. Иначе г-жа Димитрова не сте я виждали пред камери, тъй като е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Изключително добър професиноалист, на когото имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност", каза още Горанов.

На въпрос дали е нормално да не е имало проверки в НАП, министърът обясни, че това не е нормално.

До дни ще е готово приложението на НАП за проверка на изтекли лични данни

,,Тепърва ще установяваме какви точно са пропуските и на кого са. Това, което сме предприели веднага след установяването на изтичане на информацията е с целия наличен ресурс и експертиза, която имаме. В това число сме възложили на "Информационно обслужване" да извърши одит на системата и анализ на здравината й, за да се предотврати поне за бъдеще този пропуск. Никой не е очаквал едно от новите приложение ще бъде толкова уязвимо", посочи още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама