20 000 излязоха в центъра на Москва с искане за честни избори

20:15, 20 юли 19 / Свят 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската опозиция събра над 20 000 души излезли на протест в центъра на Москва с искането за свободни и честни местни избори, съобщи неправителствената организация „Белият брояч”. По-рано тя съобщи за 10 000 участници. В акцията участваха известни руски опозиционери.

Мнозина оратори посочиха груби, крещящи и комични неточности в подготвяните за изборите данни и документи.

Демонстрацията се проведе, след като властите отказаха да регистрират  57 независими съмишленици на опозиционния лидер Алексей Навални и други критици на Кремъл за изборите през септември за столичния градски съвет (московският парламент).

Избирателната комисия аргументира решението си с невалидни данни в подписките в подкрепа на кандидатите. Те на свой ред я обвиниха в умишлено фалшифициране на данните, за да не съвпаднат с информацията в полицейските регистри и в избирателните списъци.

Опозиционерът Алексей Навални даде на комисията едноседмичен срок да регистрира всички кандидати. В противен случай той заплаши с протестен митинг пред кметството в Москва следващата събота. Членът на избирателната комисия Дмитрий Реут нарече действията на Навални „опит за политически шантаж“, предаде БНР.

Сред ораторите на митинга бяха част от опозиционните кандидати, на които беше отказана регистрация за участие в изборите за Московска градска дума на 8-и септември.

"Това е нашият град. Искаме до изборите да бъдат допуснати всички кандидати", заяви юристът на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални - Любов Собул. След като не беше допусната до изборите, Собул обяви гладна стачка, която продължава седми ден.

"Или до следващата събота регистрират всички, или всички се събираме пред кметството в Москва", призова на свой ред Навални.

Избирателната комисия обоснова решението си с невалидни подписи на граждани в списъците, които кандидатите събират и представят пред нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама