Иран промени курса на втори алжирски танкер, Лондон е "дълбоко обезпокоен"

20:31, 20 юли 19 / Свят 25 1876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Катер на иранската брегова охрана принудил танкер, плаващ под алжирски флаг, да промени курса си в Ормузския пролив и го насочил в териториалните води на Иран. Това съобщи най-голямата алжирска нефтогазова компания Sonatrach, която е собственик на танкера, предаде БГНЕС.

В петък Иран задържа друг алжирски танкер „Масдар”, който впоследствие бе оставен да продължи пътя си за разлика от конфискувания танкер „Стена Имперо”, плаващ под британски флаг. Според алжирската компании втория й танкер плавал към саудитското пристанище Рас Танура, където трябвало да бъде натоварен и да отплава за Китай.

Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под британски флаг "Стена имперо" е в отговор на задържането от Великобритания на ирански танкер по-рано този месец.

Говорителят на съвета Абас Али Кадходаей заяви, че Иран е взел правилно решение в отговор на "нелегитимната икономическа война и задържането на петролни танкери", предаде БТА.

Съветът на пазителите рядко коментира подобни въпроси, но когато го прави, се смята, че това отразява възгледите на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, защото органът работи в тясно сътрудничество с Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела.

Иранската телевизия разпространи първите кадри на задържания петролен танкер под британски флаг, ден след като той бе задържан от иранската революционна гвардия. На кадрите се вижда петролният танкер "Стена Имперо" близо до пристанището Бандар Абас (Южен Иран), недалеч от Ормузкия проток.

Британският външен министър Джереми Хънт изрази пред иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф разочарованието на Лондон от задържането от Иран на петролен танкер под британски флаг.

"Току-що разговарях със Зариф и изразих крайно разочарование, че след като миналата събота ме увери, че Иран иска деескалация, те постъпиха по точно обратния начин. Думите не са достатъчни - нужни са и действия, за да намерим начин да продължим напред. Британските кораби трябва и ще бъдат защитени", написа днес Хънт в Тwitter.

Иранският външен министър Зариф е казал на Хънт, че задържането на петролния танкер под британски флаг трябва да бъде разгледано от правосъдието, защото е нарушил правила на морското право.

Кризисният комитет "Кобра" на британското правителство ще се събере за втори път след задържането в Ормузкия проток на петролния танкер "Стена Имперо" от иранските власти. Срещата ще бъде тази вечер, съобщи говорител на правителството. Първата среща на комитета "Кобра" след задържането на танкера бе снощи.

Европейският съюз изрази днес дълбока загриженост във връзка със задържането от Иран на петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток.

На фона на вече напрегната ситуация при този развой на събитията рисковете от нова ескалация се увеличават и се подронват усилията за намиране на решение на сегашната криза, посочва в изявление европейската дипломатическа служба.

ЕС настоява за незабавно освобождаване на петролния танкер и на неговия екипаж, а също призовава към сдържаност, за да бъде избегнато допълнително напрежение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама