Горски пожари бушуват на три фронта в Португалия

18:30, 21 юли 19 / Свят 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки пострадаха в горски пожари в Португалия. Поне 20 души са ранени, един е в тежко състояние. 12 от ранените опитали да гасят огъня сами. 8 пожарникари също са пострадали. 

Близо 2000 пожарникари се борят със стихията, избухнала в събота.Те полагат усилия на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон.

В борбата с огнената стихия пожарникарите са подпомагани от стотици пожарни автомобили и 20 хеликоптери и самолети.

Най-големият контингент – от 800 огнеборци с 245 превозни средства и 13 самолета и хеликоптера – се бори със стихията в района на Вила де Реи.

В планинския региона, където през 2017 г. огнената стихия погуби над 100 души, има евакуирани заради опасността пламъците да стигнат села.

От армията съобщиха, че изпращат двадесет войници и техника, за да бъдат отворени пътища „за улесняване на достъпа“ на пожарникарите.

Няколко национални магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

Междувременно от полицията съобщиха, че 55-годишен мъж е бил арестуван поради съмнения, че е подпалил огън в покрайнините на Кащело Бранко, макар и далече от бушуващите горски пожари.

Властите разследват от какво може да са избухнали пожарите.

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година, отбелязва БГНЕС.

През последните години в Португалия имаше няколко смъртоносни горски пожари, като тези през 2017 г., които отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година нямаше жертви на горски пожари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама