Брюксел подготвя голяма финансова помощ за Ирландия в случай Brexit без сделка

09:23, 22 юли 19 / Свят 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия изготвя план за отпускане на милиарди евро помощ на Ирландия в случай Брекзит без споразумение, информира "Ройтерс", позовавайки се на британския вестник "Таймс".

Урсула фон дер Лайен обеща ''зелена сделка'' за Европа в първите 100 дни от мандата си

Вестникът пише, позовавайки се на високопоставен дипломат от ЕС, че Брюксел ще "похарчи колкото е необходимо", за да подкрепи ирландското правителство при засягане на търговията. Но изданието не посочва за какъв размер финансова помощ става въпрос.

Търговската политика на САЩ и Брекзит са основните рискове за европейската икономика

Новият премиер на Великобритания ще бъде обявен във вторник, след като 160 000 членове на Консервативната партия гласуваха за избор между Борис Джонсън и външния министър Джереми Хънт. Джонсън многократно заяви, че ако стане министър-председател, ще извади страната от ЕС на 31 октомври със или без споразумение.

Борис Джонсън планира избори през лятото на 2020

Междувременно "Таймс" пише, че ирландски политици и дипломати са провели разговори с най-малко двама съюзници на Борис Джонсън през последните дни. ЕС тайно притиска Джонсън да изготви нов план за Брекзит за избягване напускане на Общността без сделка. Според медията германски, френски, холандски и белгийски представители са установили контакт с екипа на Джонсън и са сигнализирали, че имат намерение да договорят споразумение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама