Разбиха група за изнудване и пране на пари, откриха над 500 000 евро в брой

11:05, 22 юли 19 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шестима участници в престъпна група за изнудване и пране на пари са били задържани от криминалисти от СДВР, съобщиха от МВР. 

При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата.

В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети, много от които с нумизматична стойност, чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 млн. лв. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой.

Иззети са шест луксозни автомобила, за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и множество доказателства за действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

Според първоначалните данни обект на изнудване е бил бизнесмен, на когото групата е опитала да присвои целия му бизнес, използвайки заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. По този начин участник в групата прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, депозирана легално в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои. Според събраната информация тя е действала от януари 2017 г.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестимата задържани за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери). На трима от тях са определени парични гаранции от по 150 000 лева. На другите трима е наложено прокурорско задържане до 72 часа, предстои да се реши дали за всеки от тях да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама