Столичните социалисти искат оставката на директора на агенция „Архиви“

13:15, 22 юли 19 / Политика 25 1121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Градската организация на БСП в София и общинските съветници от групата на социалистите  предупреждават за „нов, зловещ опит да се възроди чудовището фашизъм“. Според тях до този момент опитите за реабилитация на фашизма са срещали отпор, но сега се подготвя акция „Памет за утре”, по време на която ще бъдат поставяни пречупени петолъчки на 9 места в София, свързани с „комунистическото минало“ на България.

„Изразяваме нашата тревога от опасността България да бъде заразена от кафявата чума”! На 1 септември – денят, в който човечеството ще отбележи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората световна – неолибералите организират поставяне на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади момичета и момчета, родени след 1990 година“, заявяват от Градския съвет на БСП в столицата.

Те призовават кметът на София Йорданка Фандъкова и държавните органи да се противопоставят на това престъпно деяние, за да не се нареди България сред страните, в които се създават условия за възраждането на фашизма.

Освен това БСП-София ще уведомят световните антифашистки организации, Световния еврейски конгрес и прогресивните сили за случващото се в България.

Социалистите настояват още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да се дистанцира от неолибералите, които са изготвили учебните програми в българското училище.

„Настояваме също директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев незабавно да подаде оставка заради персоналната подкрепа за това шествие“.

Използването на млади хора като оръдие за осъществяване на профашистки идеи е престъпление, което не можем да отметнем с лека ръка. През 30-те години на миналия век Адолф Хитлер използва млади германци, които пречупват кръстове, поставят жълти звезди по къщи, квартали и ревери на костюми и изпращат в газовите камери на смъртта милиони хора, посочват от БСП-София.

Те искат към тези неофашистки прояви да бъде приложена цялата строгост на закона и виновните лица да поемат тяхната отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама