Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор

14:25, 22 юли 19 / Политика 25 310 Topnovini
1

Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор, предаде БНР. Номинацията му беше издигната от няколко членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, сред които и настоящият обвинител номер едно Сотир Цацаров. Кандидатурата беше мотивирана от говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева.

Работата му като ръководител на Специализираната прокуратурата и високата оценка за нея в последните доклади на Европейската комисия са сред мотивите на съдебните кадровици. В подкрепа на това бяха цитирани конкретни операции, по които през годината е работило спецобвинението, главно с международен елемент. Цитираха се и благодарствени адреси, изпратени до Гешев.

ВСС се събира за втори път в очакване на кандидатури за нов главен прокурор

Освен това Прокурорската колегия на ВСС отчита като достойнство на Иван Гешев, който от шеф на Спецпрокуратурата се издигна до заместник главен прокурор, доброто взаимодействие с други институции, високи нравствени качества и политическа независимост. Последното личало от ръководените от него операции срещу представители на властта у нас.

От казаното от говорителя на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева стана ясно, че съдебните кадровици са имали предноминационна среща, но не стана ясно как са го убедили да разреши да бъде номиниран, след като на няколко пъти заяви, че 99,99 процента не желае да участва в това "кално състезание".

Издигането на Иван Гешев от цялата Прокурорска колегия на ВСС го направи на практика единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров, освен ако правосъдният министър не промени решението си – да не се възползва от това си право и не издигне втори кандидат. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани