Евродепутатът Илхан Кючюк удостоен с престижен орден от парламента на Азербайджан

14:01, 22 юли 19 / Политика 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк бе удостоен с почетния орден на Народното събрание на Република Азербайджан (Milli Mejlis). Официалната церемония се проведе в Баку днес. Орденът бе връчен на българския евродепутат лично от председателя на парламента Огтай Асадов, който награди Кючюк за активната му дейност в насърчаването и развитието на двустранните отношения между парламента на Азербайджан и Европейския парламент, съобщиха от ДПС.

„Азербайджан е важен съюзник на ЕС, който през годините се утвърди и като стратегически енергиен партньор за въвеждането на каспийски ресурси на пазара на ЕС. Но в сложното време, в което живеем, нашето партньорство далеч не трябва да се ограничава до енергетика, а напротив. Ние имаме потенциала да си сътрудничим по много направления като туризъм, земеделие, образование и култура, които ще са от полза както за България, така и за целия Европейски съюз. Насърчаването на междукултурния диалог ще доведе до по-доброто разбирателство между нашите общества. Преговорите за всеобхватно ново споразумение ЕС-Азербайджан навлизат в решаваща фаза и занапред ще продължа усилено да работя за постигането на споразумение, което да обхваща всички аспекти на нашите взаимоотношения и което е от полза за гражданите”, заяви Кючюк по време на церемонията.

Последните години Илхан Кючюк работи за всеобхватното подобряване и укрепването на връзките между двата парламента и е член на групата „Приятели на Азербайджан“ в Европейския парламент. През 2015 г. Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, представящо първите Европейски игри, които се проведоха по-късно през годината в страната. Сред специалните гости тогава беше Азад Рахимов, министър на младежта и спорта на Азербайджан.

В Азербайджан българският евродепутат се срещна с Огтай Асадов, председател на Народното събрание на Република Азербайджан, Джаваншир Фейзиев, съпредседател на Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Азербайджан, и други членове на парламента на Азербайджан.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама