Доналд Тръмп иска от Имран Хан подкрепа в Афганистан

16:35, 22 юли 19 / Свят 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне в понеделник с пакистанския премиер Имран Хан за разговори, насочени към Афганистан.

В първото си посещение в Белия дом, след като пое властта, Хан може да очаква да чуе исканията на Тръмп, който в миналото не веднъж е обвинявал Пакистан в лъжа и двуличност.

Целта на посещението, заяви старши служител на Тръмп, е "да се настоява за конкретно сътрудничество от Пакистан за ускоряване на мирния процес в Афганистан".

Тръмп разговаря с Макрон за Иран

Администрацията на Тръмп също иска да насърчи Пакистан да "задълбочи и поддържа неотдавнашните си усилия за справяне с екстремисти и терористи в рамките на своята територия", заяви представителят на Вашингтон при условие за анонимност.

Съединените щати настояват за политическо споразумение с талибаните преди президентските избори в Афганистан в края на септември. Това ще разчисти пътя за изтеглянето на повечето американски войници да се изтеглят от Афганистан и да си сложи край на най-дългата война на Америка.

Тръмп не е построил и eдна миля от новата „голяма красива стена“

Вашингтон и Кабул обвиняват Пакистан в подкрепа на въоръжени екстремистки групи като мрежата Хакани, която е съюзник на талибаните, като дава убежище на нейни представители в пакистанските региони по границата с Афганистан.

Пакистан отрича да предоставя такава подкрепа и твърди, че в действителност е понесъл огромни загуби като жертви и разходи, тъй като се бори с екстремизма.

"Ние сме загрижени за връзките между тези групи и пакистанските разузнавателни служби и военните", заяви представителят на администрацията, имайки предвид Джаиш-е-Мохамед, Лашкар-е-Таиба и мрежата Хакани.

Преди да поеме властта, Хан веднъж описа идеята за среща с Тръмп като „горчиво хапче“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама