ЦИК: До шести септември ще бъдат назначени общинските избирателни комисии

14:30, 23 юли 19 / Политика 25 970 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''До шести септември Централната избирателна комисия трябва да назначи всички общински избирателни комисии, които започват да работят от тази дата''. 

Това обяви председателят на комисията Стефка Стоева преди началото на кръгла маса, на която ще бъдат отчетени резултатите от проведеното обучение на секционните членове на изминалите европейски избори и ще се проведе дискусия за техническата готовност на ЦИК за предстоящия местен вот на 27-ми октомври, предаде БГНЕС.

ЦИК ще открие Национален форум – Кръгла маса

''31 юли е срокът, до който трябва да са готови част от нашите решения. От четвъртък започваме да приемаме изборните книжа. До края на август ЦИК трябва да е приела всички свои решения и книжа, които са основата за започване на изборния процес'', заяви Стоева.

''Вече сме обсъдили 5 принципни решения, които сме изпратили за съгласуване. В тях сме предложили по-високи възнаграждения на членовете на секционните избирателни комисии - 95-100 лв. на председател за първия тур. Досегашните възнаграждения остават за втория тур, който по принцип е по-лек. Отделено сме предложили и възнаграждение за участие на членовете в обучение, за да могат да пътуват до мястото, където то се провежда'', обяви още тя.

Попитана какво е мнението й за машинното гласуване, тя каза, че не може да даде коментар по въпроса.

Гласуват отпадане на машинното гласуване на второ четене

''Направили сме анализ. Отчели сме затрудненията, които имаше с машинното гласуване на Европейските избори. Местният вот ще бъде в 265 общини, на 2 тура, за който са предвидени 6000 машини. Тези избори са достатъчно тежки сами по себе си и като се добавят машините при една недостатъчно законова регламентация - кой купува машините, кой ги сертифицира, как между 1 и 2 тур ще се сложи новия софтуер, различен за всяка община. Трудностите са огромни'', заяви тя и каза, че ЦИК вече работи по подготовката за предстоящите избори.

С промените в Кодекса населени места с 200 души жители ще могат да гласуват и за кмет на община, и за кмет на кметство. До момента села с население под 350 жители не могат да избират кмет на кметство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама