Президентът наложи вето върху сделката за изтребителите

14:45, 23 юли 19 / Политика 25 1407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г., съобщиха от президентската институция.

Сред мотивите за ветото държавният глава посочва острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, които са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.

Цветанов и политическата воля за първата успешна битка на българските Ф-16

Според държавния глава законът е трябвало да бъде приет на две отделни заседания на Народното събрание, а не наведнъж. Според Радев поради скъсената законодателна процедура са останали неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

„Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, посочва Радев.

Парламентът ратифицира на първо и второ четене в едно пленарно заседание договорите за закупуване от САЩ на изтребители F-16 блок 70. Експресно в рамките на същото пленарно заседание депутатите актуализираха и държавния бюджет за 2019 г., за да може цената по сделката от около 2,1 млрд. лв. да бъде заплатена на американската страна наведнъж, веднага след ратифицирането на договорите. Актуализацията на бюджет 2019 също бе гласувана на първо и второ четене в един ден, без възможност за предложения за промени между двете четения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама