Над 2 млн. лв. обезщетение ще получи свинекомплексът в Николово

15:56, 23 юли 19 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово. За това информираха от Българската агенция по безопасност на храните, съобщава БНТ.

Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

Работници от свинеферми в Русенско остават без работа заради африканската чума

Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат у нас, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете.

Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

От Асоциация на индустриалните свиневъди в България предупреждават, че ако не се спре разпространението на заразата, свинското месо може да се превърне в деликатес. Повишаването на цените е обусловено и от чудовищните размери на африканската чума по свинете в Китай и цяла Югоизточна Азия.

Засега имаме покачване от началото на тази година, след април - май месец, 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран”, заяви Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди в България.

АБВ настоява за извънредно положение в Русе, Силистра и Разград заради африканската чума

Стопаните на големите свинекомплекси са категорични, че взетите от държавата мерки са закъснели и трябва спешно да се предприемат действия за ограничаване разпространението на заразата.

Според специалисти африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. Те предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофални икономически загуби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама