Продадоха култови маратонки Nike за рекордните 437 500 долара

07:31, 24 юли 19 / Любопитно 25 1169 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов световен рекорд за чифт маратонки бе постигнат на търг - запален колекционер хвърли 437 500 долара за „Лунните обувки“ на „Nike“ от 1972 г., съобщиха от "Сотбис", предаде БГНЕС.

Продажбата разби предишния рекорд от 190 373 долара, похарчени през 2017 г. за чифт подписани „Converse“, носени от Майкъл Джордан на Олимпийския финал по баскетбол през 1984 г.

Канадският колекционер Майлс Надал е успешният купувач в онлайн екшъна, добавяйки мечтания чифт към 99 други други труднодостъпни обувки, които той купил в частна разпродажба миналата седмица.

"Аз съм развълнуван от придобиването на емблематичните обувки на „Nike" – „Лунните обувки“ - един от най-редките чифтове маратонки, произведени някога, и истински исторически артефакт в историята на спорта и поп културата," каза Надал.

Съоснователят на „Nike“ Бил Боуърман е проектирал състезателните "Лунни обувки", изработени за бегачите на олимпийските изпитания през 1972 година.

"Сотбис" съобщи, че са произведени само около 12 чифта и че продаденият във вторник комплект е "един от малкото известни чифтове".

"Ние сме развълнувани от емблематичните обувки на „Nike“, които постигнаха рекорд, почти два пъти по-голям от предишния световен рекорд за аукцион днес", заяви Ноа Унш, главен ръководител на "Сотбис".

Аукционната къща се присъедини към инициативата на Stadium Goods за продажба на 100 от най-редките маратонки, създавани някога.

61-годишният Надал е похарчил 850 000 долара за закупуването на 99 чифта от тях в частна продажба, като организаторите задържаха "Лунните обувки" за публична продажба.

Надал планира да изложи обувките, между които са и маратонките „Nike“, базирани на тези, носени от Марти Макфлай в хитовия филм "Завръщане в бъдещето II", в частния си музей в Торонто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама