Турция ще отмени споразумението си с ЕС за мигрантите

11:43, 24 юли 19 / Свят 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция ще отмени споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, докато блокът не изпълни обещанието си за безвизово пътуване за турски граждани, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю, цитиран от БГНЕС.

Турция е заловила над три хиляди нелегални мигранти за седмица

„Няма да чакаме пред вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и безвизовото споразумение ще бъдат приложени по едно и също време ”, заяви Чавушоглу, цитиран от телевизионния оператор TGRT Haber.

През 2013 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигрантите, които незаконно пътуват до ЕС в замяна на обещанието за безвизово пътуване. Със споразумението Турция се съгласи да приема мигранти от европейски страни, включително Гърция, и да ги връща в родните им страни. 

Това е първата реакция на Турция в отговор на санкциите, наложени от ЕС поради действията на Турция в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, отбелязва "Фокус". Чавушоглу многократно е заявявал, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.

От Брюксел обаче отбелязват, че въпреки изявленията на турския външен министър и други представители на страната, на практика политиката на Анкара по отношение на договора не се е променила. „Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.
„Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим. Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да разреши възможно най-скоро всички нерешени въпроси относно премахването на визите”, добави Берто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама