Gazeta Express: Харадинай пристигна в Специализирания съд в Хага

12:21, 24 юли 19 / Свят 25 251 Topnovini
1

Премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай пристигна в Специализирания съд в Хага за насроченото изслушване, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.

Той бе призован в Хага като заподозрян.

Рамуш Харадинай ще бъде разпитан в Хага

Рамуш Харадинай подаде оставка в края на миналата седмица, пo-малко от две години след съставяне на коалицията в Прищина. Той обяви решението си след получаването на покана от Специализирания съд, създаден за преследване на бивши лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК), заподозрени в извършването на военни престъпления.

Рамуш Харадинай ще се бори за премиерския пост, ако не получи обвинение

През следващите няколко дни се очаква президентът Хашим Тачи да призове политическите партии да се консултират по две възможности: създаване на ново правителство или провеждането на предсрочни избори.

Харадинай е шестият министър-председател на Косово след Байрам Реджепи, Байрам Косуми, Агим Чеку, Хашим Тачи и Иса Мустафа. Бившият министър-председател Харадинай оглави отново косовското правителство за 100 дни, след като бе принуден да подаде оставка през март 2005 г., за да се яви пред Трибунала в Хага по обвинения за военни престъпления. Бе оправдан два пъти.
Нито един от следвоенните държавни ръководители на Косово не е завършвал мандата си. От войната насам са провеждани шест национални избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани