Петте най-спешни задачи пред новия лидер на Великобритания

13:30, 24 юли 19 / Свят 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият британски премиер Борис Джонсън ще има доста работа, след като встъпи в длъжност - да осъществи Brexit, да изгради отношения с Доналд Тръмп, да реши какво да прави с Иран - и да управлява без мнозинство в парламента.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания, обеща Brexit до 31 октомври

Във вторник Джонсън, привърженик на Brexit, който обеща да края на октомври да изведе Великобритания от ЕС със или без сделка, беше избран за приемник на премиера Тереза Мей, след като спечели категорично надпреварата за лидерското място в Консервативната партия.

Световните лидери поздравиха Борис Джонсън (ОБНОВЕНА)

Ето най-спешните задачи, с които ще трябва да се заеме:

УПРАВЛЕНИЕТО

За да изпълни Brexit, един от най-поляризиращите политически въпроси от десетилетия, Джонсън ще трябва да покаже, че след три години на политическа криза той е в състояние да печели гласове в парламента и да управлява.

Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще изпита способностите му да управлява с внасяне на вот на недоверие в 650-местния парламент - макар че това не се очаква да стане преди лятната ваканция на депутатите, която започва след приключването на парламентарния ден утре. 

Парламентът ще се събере отново на 3 септември.

Управляващата Консервативна партия не разполага самостоятелно с необходимото мнозинство да оцелее при такъв вот и затова, за да управлява, се опира на подкрепата на десетте депутати на съюзилата се с нея Демократична юнионистка партия.


Ако това първо препятствие на бъде преодоляно, правителството може да падне и да се стигне до парламентарни избори.

BREXIT

Джонсън иска да договори нова сделка с ЕС и да премахне голяма част от миналогодишното споразумение, което Мей сключи с Брюксел и което британският парламент отхвърли на три пъти.

ЕС неведнъж е заявявал, че няма да предоговаря правно обвързващата част от сделката, "Споразумението за излизане", определящо преходен период, чиято цел е да облекчи излизането на Великобритания.

ЕС готов да работи с Борис Джонсън за Brexit

Проблемът за Джонсън е, че споразумението за излизането съдържа най-проблемната част от цялата сделка за Брекзит - гаранциите, че няма да има граничен контрол между членката на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Преговарящите от ЕС са готови да проучат няколко възможности заедно с новия премиер, но те са доста далеч от това, което Джонсън казва, че иска. Той иска да премахне така наречения предпазен механизъм; ЕС отстоява позицията, че тази мярка трябва да се запази.

Ако Великобритания не може да постигне ново споразумение или парламентът отхвърли договореностите, които Джонсън евентуално би сключил в Брюксел, страната ще тръгне към хаотично излизане от ЕС на 31 октомври - така наречения Brexit без сделка.

Според Джонсън трябва да се направи така, че Великобритания да е напълно готова за подобен развой, защото това е важен лост за въздействие в преговорите и затова той самият не може да изключи такъв сценарий.

Обединеното кралство свърши значителна подготвителна работа за Brexit без сделка преди първоначалния краен срок, до който трябваше да излезе от ЕС - 29 март. Но с наближаването му много хора изразиха безпокойство, че тези приготовления не са достатъчни и са навлезли в застой.

ТРЪМП И САЩ

Джонсън ще се нуждае от добри отношения със САЩ, най-близкия съюзник на Великобритания във военно отношение и важен експортен пазар, за да овладее всякакви отрицателни последици от излизането от ЕС - най-големия търговски партньор на Обединеното кралство.

Малко след като станаха ясни резултатите от лидерската надпревара, Тръмп поздрави Джонсън в Twitter. "Той ще свърши прекрасна работа!", заяви Тръмп.

Но през последните седмици отношенията между Великобритания и САЩ пострадаха след изтичането на поверителни дипломатически документи на британския посланик във Вашингтон, в които, както се твърди, той определя правителството на Доналд Тръмп като неспособно да управлява.

Начинът, по който ще излезе Джонсън от този скандал - който предизвика гневната реакция на Тръмп и оставката на посланика - може да зададе тона в трансатлантическите отношения в критичен за Великобритания период.

И двете страни казват, че желаят бързо да договорят всеобхватно споразумение за свободна търговия, след като Лондон напусне ЕС, но определящият фактор за постигането му вероятно ще бъде политическата воля.

ИРАН И КИТАЙ

САЩ и европейските съюзници са на различни мнения кой е най-добрият подход към иранската ядрена програма, което поставя Великобритания пред труден избор към кого да се присъедини.

Иран видя в Борис Джонсън „британския Тръмп“

В петък иранските революционни гвардейци задържаха в Ормузкия проток плаващия под британски флаг танкер "Стена имперо", очевидно в отговор на задържането от британците на ирански танкер две седмици по-рано.

Съюзниците следят внимателно дали новият британски лидер ще сближи позицията си със САЩ и ще се отдалечи от ЕС в политиката към Иран.

Джонсън ще трябва да реши и каква роля да получи китайската технологична компания "Хуавей" в британската комуникационна инфраструктура. Тръмп предупреждава, че нейното участие крие риск за сигурността и може да постави под заплаха разузнавателните връзки.

Това решение може да зададе и посоката на отношенията с Пекин. Китай е една от основните цели на Великобритания, що се отнася до изграждането на по-силни търговски отношения със страните извън ЕС.

СЛЕД BREXIT

Макар че първото изпитание за Джонсън да е да изпълни Brexit, той ще трябва да измисли и работеща дългосрочна визия за Великобритания след излизането й, която да спечели избирателите, инвеститорите и международните съюзници. 

В крайна сметка новият лидер ще трябва да реши каква икономика иска да има Обединеното кралство и как то ще я рекламира пред света, докато същевременно прави избор дали да приеме европейските или американските регулации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама