Прокурори обвиняват в корупция втората по големина банка в Испания

14:24, 24 юли 19 / Свят 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокурорите поискаха втората по големина банка в Испания BBVA да бъде обвинена в корупция за предполагаемо корпоративно шпиониране, в което е участвал и дискредитиран бивш полицейски шеф, предава БГНЕС.

В изявление антикорупционните прокурори заявиха, че BBVA е заподозряна в "подкуп, нарушаване на доверието и корупцията в бизнеса".

„BBVA е заподозряна, че е използвала Жозе Мануел Вилярехо, сега пенсиониран полицейски началник, за незаконно подслушване на телефони на журналисти, политици и бизнесмени, за да отблъсне нежелан акционер“, пишат испански медии.

Съдията, който отговаря за случая в Националния съд на Испания, трябва да реши дали да обвини банката.

По-рано този месец започнаха официални разследвания по същия случай срещу деветима бивши или настоящи мениджъри в банката.

През януари банката призна, че преди това е използвала услугите на група за бизнес разузнаване „Cenyt“ и е започнала вътрешна проверка на проблема.

Cenyt беше свързана с Вилярехо, който в момента е в затвора, заподозрян в извършване на нелицеприятни дейности като изнудване или заплахи, от името на компании или богати хора в продължение на десетилетия.

Той също така е записвал разговори с влиятелни хора и пускаше тяхното съдържание на части, докато е зад решетките, предизвиквайки страх сред политици, бизнесмени и дори членове на кралското семейство.

Сред разследваните по случая BBVA е Анхел Кано, който като главен оперативен директор от 2009 до 2015 г. е заместник-председател на банката. През януари BBVA заяви, че не е "открила никакви документи, отразяващи каквото и да е наблюдение или подслушване на частни комуникации" по време на първоначалната си вътрешна проверка.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама