Харадинай запази мълчание пред спецсъда в Хага

14:17, 24 юли 19 / Свят 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като бе изслушан от Специализираната прокуратура на Съда в Хага за военните престъпления в Косово, премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай заяви на сръбски език, че се е защитавал с мълчание, предаде БТА, цитирайки Танюг.

Рамуш Харадинай ще бъде разпитан в Хага

„Получих юридически съвет да не се защитавам и да не отговарям на въпроси. С това свършиха задълженията ми към съда. Други задължения нямам“, каза Харадинай на излизане от сградата на прокуратурата.

Той каза, че не е запознат за какво става въпрос в неговия случай. Тъй като е използвал правото да се защитава с мълчание, не бил запознат подробно с подозренията за ролята му по време на войната и не е получил подробни информации от прокуратурата.

Запитан ще му бъде ли повдигнато обвинение, Харадинай отговори, че не очаква това да стане, но не може да прави такива прогнози.

Рамуш Харадинай ще се бори за премиерския пост, ако не получи обвинение

Преди това в съда бе изслушан бившия говорител на Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи.

Сръбският вестник „Блиц“ писа днес, че престъплението, в което е заподозрян Харадинай, се пази в тайна, но според международни източници наред е дошла неговата отговорност за търговия с човешки органи. Според събрани свидетелства главните отговорни лица за прехвърлянето на жертвите от Косово в Албания, където насила са взимани органите им, са братът на Рамуш Харадинай Даут, Сами Луштаку и Якуп Красничи.

Косовският премиер Рамуш Харадинай подаде оставка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама