България няма да номинира олигарха Камчев за почетен консул

16:54, 24 юли 19 / Политика 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България няма да номинира олигарха Орце Камчев за почетен консул в Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за ,,Канал 5".

Скандалният македонски олигарх Йордан Камчев, който е разследван за пране на пари, беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

„Бизнесменът“ беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония с желязна ръка, контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Македонската прокуратура погна най-големия богаташ в страната, кандидат за почетен консул на България

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

Заев: България е наш голям приятел, не се меси в престъпленията на Камчев

По-рано тази седмица македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че българският премиер Бойко Борисов по никакъв начин не е говори с него за Камчев. Борисов не би си позволил подобно нещо, защото той е европейски премиер и зачита върховенството на закона, каза тогава Заев, предаде БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама