Горанов и Каракачанов направиха изявление за ветото на президента върху сделката за F-16

20:35, 24 юли 19 / Политика 25 1182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо'', това каза министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг пред централата на ГЕРБ, съобщи Нова телевизия. 

Комисията по отбрана отхвърли ветото върху сделката за F-16

''Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия'', добави Горанов. ''Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас'', подчерта финансовият министър.

Корнелия Нинова: Сделката за F-16 е твърде скъпа за възможностите на България

''Не съм съгласен с аргумента, че няма дебат. Още преди да стана министър на отбраната, т.е. от края на април 2017 г. тече дебатът. Това е тема, която многократно се е разглеждала. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат. Няма абсолютно никакви скрити задължения. Няма допълнителни договори и споразумения, които да бъдат подписвани до получаването на самолетите. В 19 страници, изпратени до президента, сме описали всички казуси, които са възникнали. Описано е и, че няма допълнителни разходи”, каза министърът на отбраната на Красимир Каракачанов.

"Институциите трябва да говорят  помежду си, а не през медиите”, беше категоричен той.

Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

''Основно условие по правилата за международните продажби е да има абсолютно доверие между двете правителства. Екипите на двете страни бяха инструктирани и всички преговори са водени открито, почтено, с изрязване на нашата позиция. Американската държавата международните военни продажби ги визира на 3 закона и вътрешнонормативна база. Всички държави използват едни и същи процедури. Всички цени, които се определят към сключването на договорите са специфични. Голяма част от параметрите няма как да бъдат различни. Няма какво да крием, всичко е открито'', обясни ген. Атанас Запрянов.  

Красимир Каракачанов: Част от аргументите на Радев при ветото за изтебителите са несъстоятелни

"Ние в Комисията по отбрана сме убедени, че познаваме достатъчно добре договорите. Аргументите бяха едни и същи. Това, което чухме в зала от опозицията, това чухме и в Комисията по отбрана. Един дебат, продължил години наред, е време да завърши. Ние ще преодолеем ветото на президента в петък. Надявам се парламентът да прояви тази мъдрост”, каза председателят на Комисията по отбранаген. Константин Попов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама