Протест и контрапротест пред ВСС заради избора за главен прокурор

09:35, 25 юли 19 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест и контрапротест се провеждат пред сградата на Висшия съдебен съвет, където се очаква да бъдат предложени още кандидатури за главен прокурор, предаде Нова телевизия.

Единият протест е организиран от партия „Демократична България” и е обявен срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Според тях той е „човекът на мафията”. След като кандидатурата му беше обявена, самият Гешев обяви, че очаква атаки именно от тази партия. Пред протестиращите бившия правосъден министър Христо Иванов настоя да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев. 

Пленумът на ВСС ще предложи кандидатура за главен прокурор

От партията призоваха министъра на правосъдието Данаил Кирилов да издигне друга кандидатура, за да има състезание за поста, предаде bTV.

Към протеста се присъединиха и друга група недоволни – те искат оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и подкрепят кандидатурата на Гешев за обвинител №1.

Контрапротестът в защита на Иван Гешев доведе до нагнетяване на напрежението.

Протестите "за" и "против" влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия. Районът се охранява от полицията.

Юристи питат: Има ли Гешев професионалните и етични качества за главен прокурор?

Двата протеста се провеждат, докато Пленумът на ВСС представя своите предложения за кандидатури. Днес е предпоследната възможност за втора номинация за следващ обвинител номер едно. Последната е в понеделник - 29 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама