Цените в Исландия - по-горещи и от горещите извори в страната

14:45, 27 юли 19 / Любопитно 25 1761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горещите извори на Исландия не са единственото, което кара туристите да се потят, защото погледът към сметката за хотел или обяд ще ви каже, че повечето неща струват повече, понякога много повече, отколкото навсякъде другаде в Европа.

На острова потребителските цени са били средно с 56% по-високи от останалата част на Европа през 2018 г., което превърна Исландия в най-скъпата страна в Европа, изпреварвайки Швейцария (52%), Норвегия (48%) и Дания (38%), според данни на Евростат.

За да се избегнат неприятни изненади, туристът Куинт Джонсън казва, че е направил "някои проучвания", преди да пътува до Исландия от Съединените щати за една седмица почивка със семейството си. "Но това е малко шокиращо", каза 22-годишният студент пред АФП, като открил смразяващите цени на познати стоки като обикновен хамбургер с пържени картофи и бира.

Един поглед към менюто в исландски ресторант ще ви покаже, че обикновена пица със сирене ще дойде на масата ви срещу до около 2400 крони - около 17 евро; чаша вино ще бъде равностойна на поне 10 евро, а пинта бира струва около 7 евро, предава БГНЕС.

"Мога да си поръчам бургер, пържени картофи и бира у дома за 12- 13 долара, а тук отиваме на 20, ако не и 25 долара", казва Джонсън.

Според сайта за сравнение на потребителските цени Numbeo, вечеря за двама в среден ресторант е около 85 евро, бутилка вино в магазин е на цена от около 17 евро, а дузина яйца струват до пет евро.

Малка популация от 355 000 души, съчетана с висока зависимост от вносни стоки и високи данъци върху алкохола, помагат да се обяснят „хапещите“ цени на Исландия.

"Исландия е толкова малка. Така, че е много трудно да се получат същите икономии от мащаба, както с компаниите в страни, които са 100 пъти по-големи", обяснява Конрад Гудйонсон, главен икономист в Исландската търговска камара.

Правилата също играят роля. Вносните продукти, базирани на неща като сурови яйца или непастьоризирано мляко, са изправени пред значителни митнически бариери.

Големите колебания в исландската крона през 2016-2017 г. също доведоха до общо увеличение на цените. Гудйонсон посочва, че има и "силна връзка между това колко скъпи са страните и стандарта на живот", а средно исландците се справят добре за себе си.

През 2018 г. средната месечна заплата за някой, работещ на пълен работен ден, е 632 000 крони преди облагане с данъци (около 4 450 евро), според статистиката на Исландия. Така че, въпреки че разходите за живот могат да дойдат като шок за туристите, местните жители имат заплатите, за да се справят.

"Трябва да вземем предвид равнището на заплатите в Исландия. Тук имаме една от най-високите следни заплати в Европа", каза Бреки Карлсон, председател на Асоциацията на потребителите на Исландия.

Но според прогнозите на централната банка, Исландия се движи към по-тежки времена. Икономиката е на път да се свие с 0,4% през 2019 г., което е първи такъв случай от 10 години. Статистиката на Исландия също понижи прогнозата си през май. Сега се прогнозира свиване на БВП с 0,2%, след като през февруари прогнозата за годината беше 1,7%.

Влошаващите се перспективи се дължат отчасти на спада в преобладаващата туристическа индустрия на острова, който се изостри от срива на исландския нискотарифен въздушен превозвач WOW.

В същото време риболовната промишленост е засегната от внезапно изчезване на традиционен вид риба от исландски води, което води до това, че през 2019 г. правителството изобщо не издава никакви квоти за риболов за икономически жизненоважните риби.

Междувременно инфлацията се е повишила, достигайки 3,1% през първото тримесечие на годината, "като по този начин намалява покупателната способност на всички", каза Гудйонсон от Търговската камара.

Но от това може да има и полза, каза той, тъй като смята, че настъпващата рецесия може да помогне с цените на жилищата, които са се повишили през последните няколко години поради недостиг. "Повишаване на потребителските стоки и услуги, но намаляването на разходите за жилища", каза Гудйонсон.

Сегашният среден наем за апартамент с една спалня в центъра на Рейкявик е около 1300 евро на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама