Управляващи и опозиционери влязоха в спор заради африканската чума

12:10, 25 юли 19 / Политика 25 908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващите и част от опозицията влязоха в спор дали са адекватни мерките на държавата за справяне с африканската чума по свинете.

Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха, но няма да се стигне до екокатастрофа

От БСП по-рано настояха министърът на земедението Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев да бъдат изслушани в пленарната зала. Това обаче не се случи. ГЕРБ отказват коментар за кризата с чумата, но от "Обединени патриоти" нарекоха мерките на властта адекватни, макар че признаха, че някои са закъснели.

Депутатът и член на земеделската комисия Александър Сабанов призна, че опасност за отрасъла има.

БСП вика Танева и Дончев заради чумата по свинете

"Има голяма опасност България да загуби индрустриалното свинепроизводство. Най-малкото заради факта, че 40 дни се дава карантина след унищожаване на популацията, която е във фермата. Никой няма да си позволи след 40 дена да започне да зарежда наново прасета. От захождането до прасето до готов продукт за стокилограмово прасе са необходими 9 месеца", предупреди депутатът.

Първи случай на африканска чума и в община Лом

БСП и ДПС пък остро разкритикуваха действията на властта. Според опозицията мерките са били недостатъчни. Бюрхан Абазов от ДПС коментира, че за да се реши проблема, трябва да се действа по чешкия модел – с въвеждане на почти военно положение. Пенчо Милков от БСП пък коментира, че при разпространението на африканската чума в Румъния властта у нас не е направила достатъчно, за да не допусне заразата у нас.  По неговите думи една еднометрова ограда няма как да се спре заболяването, както и било навременното затваряне на границата за свински продукти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама