Руска система ще повиши точността на прогнозите за времето

20:20, 25 юли 19 / Свят 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Точността на прогнозите за времето може да се удвои през следващите години след въвеждането на нови атмосферни сензорни станции, съобщава руският вестник „Известия", цитиран от “Фокус“.

Русия въвежда най-новата система за атмосферно отчитане, която ще удвои точността на прогнозите за времето.

Река Потомак във Вашингтон се нагря до рекордните 34,3 градуса, горещини в Западна Европа

„Доставката на оборудване вече е започнала. От „Росхидромет“ уточняват, че работят 10 такива станции, още девет ще бъдат инсталирани до края на 2020 г.", се казва в статията.

Според Института по атмосферна физика към РАН руските синоптици имат възможност да прогнозират времето за следващия ден с 97% точност, с 80% за три дни напред, с около 60% за две седмици, а за дългосрочен период - още по-малко. С развитието на материалната база за наблюдения резултатите им ще се подобрят.

Юни 2019-а е най-топлият, измерван някога

Подписан е договор за доставка на геофизични инструменти и инструменти на обща стойност почти 138 милиона рубли, уточнява изданието. Съгласно условията на договора, клиентът ще получи повече от 37 хиляди единици на различно оборудване.

Системата, наречена „Полюс-С", е предназначена за получаване на метеорологична информация за температура, влажност, налягане, посока и скорост на вятъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама