Десислава Танева: Вероятно е проявена небрежност при превенцията на африканска чума

12:10, 25 юли 19 / Политика 25 979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За личните стопанства, които са основен вектор на заболяването, ще се инициира дебат в ЕП.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отговори на критиките, отправени от страна на еврокомисаря и прогнозираната заплаха, че свиневъдството в България ще бъде ликвидирано.

Еврокомисар: Има опасност България да загуби отрасъл "свиневъдство"

"Очевидно и безспорно е, че забележките на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис имат основание, но не мога да ги коментирам освен в настоящата ситуация да направим максимално възможното, за да се овладее кризата със заболяването Африканска чума по свинете", съобщи Нова телевизия.

"Нека не забравяме, че граничим с Румъния, страната с близо 1600 огнища на АЧС, с много евтаназирани свине, 1300 само за миналата година от промишлените комплекси. И в момента там се разхождат болни животни", обяви Танева.

"Г-н Андрюкайтис винаги е помагал на България, с него имам прекрасни отношения в предишния си мандат на министър. Той беше комисарят, който подкрепи страната ни и в много кратки срокове се справихме много бързо със заболяването”, коментира Танева, като отбеляза, че българските ветеринарни власти са изготвили пътна карта за справянето със заразния модуларен дерматит в Европа.  

Първи случай на африканска чума и в община Лом

Тя посочи, че по наше искане в страната са двама експерти на Европейската комисия по здравеопазването, които са на терен. Част от препоръките им са да бъдат изчистени всички трупове на диви прасета, заразени с АЧС.

За целта в петък в МЗХГ ще се състои среща с всички председатели на Ловните и горските сдружения, които да съдействат за организиране мероприятието. Друг установен от експертите проблем е, "че има доза недоверие, че мерките се изпълняват с цел доказване изпълнението на мерките, а не по същество и в този смисъл обучителният процес е много важен", посочи Танева.

По този повод учени са в Северна България, в областните комисии и населени места, за да обясняват на хората темите по заболяването проблемите с личните стопанства.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама