Столична община е готова да даде 1,2 млн. лв. за къщата на Яворов

13:02, 25 юли 19 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв., което е една справедлива и реална цена, заяви зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, предаде „Фокус“.

"Столична община желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов", посочи Чобанов.

Той добави, че тази къща неслучайно е в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България.

Столичната община отива на търг за къщата на Яворов

"Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с ясната цел Общината да може да се яви на публичната продан и да придобие този обект", заяви зам.-кметът.

За да се включи в търга, Общината е трябвало да изследва няколко въпроса – дали са налице други вземания, които не са публично известни, и дали цената, която е представена, е справедлива.

След закупуването сградата ще бъде ремонтирана.

Поглед назад: 77 години от смъртта на поета Никола Вапцаров

Къщата на поета Пейо Яворов бе обявена отново за публична продан. Имотът, в който поетът е живял със съпругата си Лора, се намира на ул. „Г. Раковски 136“ в столицата.

Емблематичната сграда е обявена за малко под 1,5 млн. лв. и днес е последният срок за подаване на оферти.

Поетът Пейо Яворов е живял в нея от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. През 1963 г. тя става музей и в нея се съхраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама