Столична община е готова да даде 1,2 млн. лв. за къщата на Яворов

13:02, 25 юли 19 / Общество 25 227 Topnovini
1

Готови сме да заплатим 1,285 млн. лв., което е една справедлива и реална цена, заяви зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, предаде „Фокус“.

"Столична община желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов", посочи Чобанов.

Той добави, че тази къща неслучайно е в системата на Националния литературен музей, тъй като Пейо Яворов е един от бащите на съвременна литературна България.

Столичната община отива на търг за къщата на Яворов

"Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с ясната цел Общината да може да се яви на публичната продан и да придобие този обект", заяви зам.-кметът.

За да се включи в търга, Общината е трябвало да изследва няколко въпроса – дали са налице други вземания, които не са публично известни, и дали цената, която е представена, е справедлива.

След закупуването сградата ще бъде ремонтирана.

Поглед назад: 77 години от смъртта на поета Никола Вапцаров

Къщата на поета Пейо Яворов бе обявена отново за публична продан. Имотът, в който поетът е живял със съпругата си Лора, се намира на ул. „Г. Раковски 136“ в столицата.

Емблематичната сграда е обявена за малко под 1,5 млн. лв. и днес е последният срок за подаване на оферти.

Поетът Пейо Яворов е живял в нея от ноември 1912 г. до ноември 1913 г. През 1963 г. тя става музей и в нея се съхраняват лични вещи на поета, ръкописи, фотографии, оръжейна колекция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани