Арх. Здравков: Трябва да намерим начин да бъдат обезщетени собствениците от кв."Горубляне"

14:35, 25 юли 19 25 1497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Пред нас седи нелепата задача да намерим финансов инструмент за обезщетяване на хората, които не са обезщетени'', това каза главният архитект на София Здравко Здравков на заседание на Столичния общински съвет, съобщи „Фокус“.

Протестиращи от ''Горубляне'' отново затвориха "Цариградско шосе"

"Представени са задания за изработване на подобен устройствен план за частта, която се намира западно от съществуващия кв. "Горубляне". Тази територия е предвидена за изграждане на един нов квартал", каза Здравков.

Той добави, че са стартирали работата за изработване на подобен устройствен план.

"Това е възможност, която е дал законодателят, до 25% от площта на всеки един от имотите в разработката да бъде включен в изграждане на социална инфраструктура", каза още той.

Километрично задръстване на "Цариградско шосе" заради протеста на "Горубляне"

Архитект Здравков заяви, че този план не предвижда премахване на терени, отредени по общия устройствен план за озеленяване, а дава възможност за развитие на територии.

"Планът беше разгледан на две обществени обсъждания в "Горубляне", възприема се добре от хората и е очакван от тях. Планът на Източен парк беше подложен на обществено обсъждане още преди 2 години", коментира Здравков.

Той заяви, че в момента провеждат анализ за всички територии на Столична община, предвидени за озеленяване, за да имат яснота какви терени предвижда планът за отреждане на озеленяване.

Арх. Здравков коментира и мерките, които се предприемат, за да бъдат обезщетени хората, чиито терени са иззети, но не са получили обезщетения.

Гражданите на Горубляне блокираха Цариградско шосе, както обещаха

"Пред нас седи нелепата задача да намерим финансов инструмент за обезщетяване на хората, които не са обезщетени, защото всички сме наясно, че зелени клинове трябва да има, за да може въздухът по поречието на реките да стига до центъра, но от друга страна трябва да намерим начин, по който тези собственици да бъдат обезщетени", заяви архитектът.

Той добави, че е факт, че тези хора притежават имотите си и имат нотариално актове.

"Ние се съобразяване със собствеността на тези хора", каза Здравков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама