Австрия издирва руски шпионин

10:01, 26 юли 19 / Свят 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

Австрийските власти обявиха за международно издирване руски гражданин. За него се смята, че е вербувал полковник от армията на Виена, който шпионирал в полза на Москва в продължение на 30 години, предаде Би Би Си, цитирани от БНР.

Издадени са европейска и международна заповед за арест.

Полицията в Залцбург уточнява, че 65-годишният Игор Егорович Зайцев е агент на руското Главно разузнавателно управление. Той е направлявал дейността на заловен в края на миналата година за шпионаж в полза на Русия 70-годишен полковник от резерва на австрийската армия.

Австрийското контраразузнаване смята, че Зайцев действа в ущърб на Виена още от 80-те години на миналия век.

Полицията смята, че полковникът е спечелил стотици хиляди евро в замяна на информация, включително за подробни детайли за австрийските въоръжени сили и техните оръжейни системи.

Миналата година австрийският военен министър Марио Кунасек заяви, че случаят е бил разкрит с помощта на друга европейска разузнавателна агенция.

Австрийски медии съобщиха, че полковникът е бил изключителен професионалист и е работел в армейски контролен център в провинция Залцбург. Първоначално той сътрудничил на полицията, но отскоро отказал да говори за разкрития от разследването на случая, който предизвика дипломатическа криза между Москва и Виена миналата година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама