НАП: Не се налага смяна на документите за самоличност, ако личните ни данни са хакнати

12:25, 26 юли 19 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които са направили справка в НАП и тя е показала, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Не се налага да се сменят документите за самоличност, се отбелязва в съобщението.

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенция.

НАП отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с изтичането на данни

От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.

Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.

От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни. Те са публикувани на сайта на приходната агенция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама