"Euroactiv": При хакерската атака срещу НАП са изтекли данни от Юрофиск

12:49, 26 юли 19 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хакерите в България са получили достъп до огромно количество информация, включително мрежата за борба с ДДС-измамите на ЕС Юрофиск (Eurofisc), предаде брюкселското електронно издание "Euroactiv". Европейската комисия е потвърдила, че следи ситуацията.

Българската прокуратура вече повдигна обвинения срещу служители в компания за киберасигурностq като част от разследването на атаката срещу Националната агенция за приходите. Хакерите са получили достъп до личните данни на 5 млн. българи, като някои файлове съдържат информация за банкови сметки в чужбина, посочва изданието.

НАП: Не се налага смяна на документите за самоличност, ако личните ни данни са хакнати

Заместник главният прокурор Иван Гешев заяви вчера, че една засегнатите бази данни съдържа електронни адреси и пароли на 500 000 потребители на популярна българска платформа. Някои от електронните пощи били отваряни от хакерите.

Иван Гешев: Възможно е да има още обвинени от служителите на „ТАД груп”

Говорител на Еврокомисията заявил пред „Юрактив“, че институцията е известена за това и е в контакт в българските власти.

„Това е тяхна работа. ЕК е известила всички страни-членки за теча на данни. Продължаваме да следим ситуацията“, отбеляза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама