Гърция държи европейския температурен рекорд - 48 градуса

13:09, 26 юли 19 / Свят 25 899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европа преживява от понеделник втора гореща вълна в рамките на месец и всеки ден падат температурни рекорди. Но абсолютният европейски температурен шампион все още не е победен, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Рекордът е поставен на 10 юли 1977 г. в Елевсина на няколко километра западно от Атина и е от 48 градуса по Целзий. Този рекорд, отчетен в период на изключителна суша и на голям горски пожар на 15 километра северно от Атина в бивше кралско имение, обаче е далеч от световния температурен рекорд. Той е 56,7 градуса по Целзий и е регистриран в Долината на смъртта в Калифорния на 11 юли 1913 г., но е оспорван от експертите.

Европа се „топи“ в неистовите жеги

Що се касае до температурните постижения в южната част на Стария континент второто място си делят Испания и Португалия с 47,3 градуса по Целзий. В Португалия тези градуси бяха измерени на 1 август 2003 г. в градчето Амарелея в южната част на страната. По това време Европа преживяваше гореща вълна, с която бяха свързани 70 000 смъртни случая, от които 2700 в Португалия. В Амарелея обаче хората не се страхуват от жегите, защото там винаги било горещо. Не случайно градчето е наречено "най-топлото място в Португалия". Рекордът в Испания пък беше поставен на 13 юли 2017 г. в град Монторо близо до Кордоба. В градчето животът е адаптиран по принцип към горещините и общинският басейн остава отворен до 2 ч. след полунощ, а детските прожекции в киносалона започват в 21 ч., докато циркът и театърът отварят врати в полунощ.

На трето място в температурната класация е Франция с 46 градуса по Целзий, отчетени в село Верарг в югозападната част на страната на 28 юни тази година.

Сега, през втората гореща вълна, в Западна Европа бяха подобрени редица национални и градски рекорди. В Париж вчера бяха отчетени 42,6 градуса по Целзий, което беше столичен рекорд, припомня Франс прес. В Германия в градчето Линген беше поставен национален рекорд от 42,6 градуса по Целзий, съобщава ДПА. В южната част на Холандия бяха измерени рекордните за страната 40,4 градуса по Целзий, а в Белгия вчера в Бегейнендейк в северната част на страната са били измерени рекордните за страната 41,8 градуса по Целзий, допълва Франс прес.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама