Десислава Танева: Няма опасност реколтата от зърно да бъде заразена от африканска чума

14:40, 26 юли 19 / Политика 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Няма опасност реколтата от зърно да бъде заразена от африканска чума в онези 21 региона, обхванати от заразата'', това обяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието Десислава Танева по време на изслушването й от депутатите, съобщи Нова телевизия. 

Танева беше категорична, че всеки, който плаши стопаните с това, е национален предател.

Предлагат по 250 лв. за доброволно умъртвяване на домашни прасета

"Всяко упражнение на тази тема използва моментната ситуация, не почива на каквато и да е логика. Това е манипулативно говорене. Това е национално предателство. Недопустимо говорене", възмути се Танева.

Коментарът й беше в отговор на тревогата на депутата от ВМРО Александър Сабанов, който разкри, че десетки производители на зърнени култури се оплакват, че прекупвачите ги заблуждават да продават бързо реколтата си, за да не се окажат на загуба заради заразата.

Томислав Дончев: Нямаме пълно съдействие от местната власт и обществото относно чумата

"Категорично заявявам - няма такава вероятност. Няма такава забрана. Това е истината", категорична беше Десислава Танева.

Тя добави, ченай-големите износители на зърно, като Украйна, например, от години имат Африканска чума, а са в топ класациите на износители на пшеница. 

Десислава Танева: Гърция забрани вноса на свинско месо от България

Земеделската министърка отчете още, че заради заразата планира организационни и кадрови промени, но не влезе в конкретика. 

Тя съобщи, че се предвижда ловни дружинки в районите със зараза да обходят горите в търсене на трупове на диви прасета. Затова от министерството замислят да има стимул за намерен умрял глиган.

Ловни и горски сдружения ще проведат среща в Земеделското министерство заради африканската чума

"Един призрак броди из Европа и това е призракът на Африканската чума", констатира по време на дебатите депутатът от ДПС Бюрхан Абазов, който отново настоя, вместо ловни дружинки, с тези обходи на горите за болни диви прасета да се заеме армията и жандармерията.

По думите на министър Танева обаче практиката е с това да се заемат местните ловни дружинки, защото те добре познават района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама