„Турски поток“ ще премине през България, а не през Гърция.

14:30, 26 юли 19 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Второто разклонение на газопровода „Турски поток“ ще премине през територията на България, а не през Гърция. Това заяви днес пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак в кулоарите на заседание на руско-турска междуправителствена комисия в Анталия, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

Първото разклонение на газопровода, което ще свърже Русия с Турция през Черно море, ще започне работа на 1 януари 2020 г. Що се отнася до второто, което ще мине през България, Сърбия и Унгария, Новак отбеляза, че сроковете на реализация зависят от съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни. Той допълни, че проектът за разширяване на газотранспортната система на България за прием на газ от „Турски поток“ върви по план.

"Сабах": "Турски поток“ започва да снабдява с газ пазара в Турция до края на годината

„Там има споразумение между „Газпром“ и министерството на енергетиката на България, подписана е пътна карта и реализацията на проекта върви в съответствие с нея“, каза руският министър в отговор на въпрос има ли безпокойство за сроковете на строителство на приемаща инфраструктура в България. 

Проектът се състои от две тръби през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра, а втората линия ще обслужва Европа. Всяка от тръбите е с дължина 930 км и лежи на морското дъно на дълбочини, достигащи 2200 м. 

По-рано вестник „Коммерсант" съобщи, че „Газпром" може да доставя газ по „Турски поток" на България, Унгария, Сърбия и Словакия, а компанията вече участва в процедурата за резервиране на нови тръбопроводи в тези страни. Според вестника, цитиран от "Фокус" „Булгартрансгаз" ще проведе търг за бъдещи мощности. В същото време се съобщава, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия вече са провели търг, за да резервират нови мощности в края на октомври. „Газпром“ планира да започне доставки за България и Сърбия през 2020 г., до Унгария през 2021 г., а до Словакия през втората половина на 2022 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама