Николина Ангелкова: Конкуренцията е причина за спада в туризма

19:50, 26 юли 19 / Политика 25 1195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 БГНЕС
БГНЕС

''Конкуренцията за туристите от близки държави и субсидирането на туризма в тях е причина за спада на посещенията в курортите ни това лято'', това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

Ангелкова: Догодина ще увеличим парите за туристическата реклама на България

Спадът в посещенията на курортите не е изненада за Ангелкова и Министерство на туризма: "Сезонът не е провален и никога не сме казвали, че очакваме да бъде провален. Още от началото на годината сме казали, че ни очаква един труден сезон".

Според Ангелкова навсякъде по Черноморието е пълно с туристи. Въпреки това тя определи юни като ''много труден месец за българския туризъм''.

Ангелкова и НБТ искат още туристи през настоящия сезон

"Очакваме между 3% и 6% спад в сравнение с миналата рекордна година".

Министърът на туризма каза, че спадът на туристи от пазари като Германия и Русия е бил очакван. Като причини за спада тя посочи конкуренцията в региона от държави като Турция, Тунис и Египет.

В края на август представят мерки за подкрепа на организирания туризъм

"Затова и от началото на годината ние анонсирахме, че работим в посока допълнителна мярка, свързана с нашата реклама, и най-вече насърчаване на организирания туризъм за крилата на сезона - юни, септември, май."

Като основен проблем в сектора Ангелкова посочи кадрите, затова преди две години е съставен съвет за кадрите в туризма.

Отливът на туристи от Черноморието засега е 5-8%, очаква ни труден сезон

"Има и квалифициран, има и добре платен, има и такъв, който не отговаря на изискванията. Има от всичко. Затова са необходими тези усилия, защото секторът е на 100% частен", каза Ангелкова за персонала по курортите.

Ангелкова допълни още, че най-големият процент туристи, които идват в България, посещават страната ни с цел семеен туризъм.

Ангелкова: Обединихме се около идеята да стартираме дебат за цялостното развитие на Черноморието

"Когато Министерство на туризма беше създадено през 2014 година бе приета стратегия за туристическото райониране на България и разделянето на 9 района. За да може по някакъв начин да бъдат използвани европейски средства за развитие на сектора, едно от условията бе създаването на тези туристически райони".

Така тя аргументира нуждата от разработване на Стратегията за развитие на туристическите райони.

Николина Ангелкова: Не е приемливо да се взимат 70 лв. за чадър

За високата цена на шезлонзите в някои курорти Ангелкова каза, че на сайта на Министерство на туризма са определени тези цени, а където има разминаване в договорите за концесиите, се пристъпва към неустойки, а ако нарушението е повторно - и към прекратяване на концесията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама