7 департамента на Франция заплашени от наводнения

11:31, 28 юли 19 / Свят 25 961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предпоследен /оранжев/ код за тревога е обявен за 7 департамента на Франция във връзка със заплахата от наводнения. Това съобщи националната метеорологична служба „Метео Франс“.

Става дума за югоизточните департаменти Ен, Ду, Дром, Изер, Юра, Савоя и Горна Савоя. Синоптиците прогнозират за тях проливни дъждове, които ще бъдат придружени от силен вятър.

В някои от департаменти се очаква да паднат от 30 до 50 мм дъждове, а в планинските местности – от 60 до 100 мм. Синоптиците предупреждават, че силните дъждове в този регион могат да предизвикат наводнения на основните магистрали и първите етажи на къщите.

На жителите е препоръчано да вземат необходимите мерки за сигурност, да се въздържат от пътувания с личния транспорт, а също така да следват препоръките на властите, съобщава БГНЕС.

Силните дъждове се изсипаха във Франция в петък вечерта. Те смениха аномалните горещини, регистрирани тази седмица. По данни на „Метео Франс“ четвъртък беше един от най-горещите дни в историята на страната. Най-високи температури бяха регистрирани в Париж, Лил, Страсбург и др. Във френската столица живакът в термометъра се покачи този ден до 42,6 градуса по Целзий. За последен път подобни високи температури са регистрирани в Париж на 28 юли 1947 г.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама