Открито е болно прасе от африканска чума в кв. "Нов път" на Видин

12:21, 28 юли 19 25 1897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е получен сигнал за болно прасе от африканска чума в частен имот в квартал "Нов път". Взети са необходимите проби и през утрешния ден се очакват резултатите от тях, каза пред БНР д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

"Изпратили сме проба и чакаме. Сигналът беше получен в петък и веднага изпратихме. Предполагам, че в понеделник сутринта ще има яснота. Ако пробата се окаже положителна ще действаме в три километрова зона. Фермата, в близост има мерки за биосигурност, но и от там ще вземем проби”, обясни д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

Обявиха бедствено положение на територията на област Добрич заради африканската чумата

Собственикът на най-голямата промишлена свинеферма, която попада в 3-километровата зона- Димитър Неков каза, че във фермата от месеци са взети изключителни мерки за сигурност и въпреки това с притеснение очаква резултатите от взетите проби. Близо 4 000 са прасетата в неговата свинеферма. Досега във Видинска област нямаше сигнали за заболяването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама