Над 70 земеделски производители и занаятчии от цялата страната се събраха на фермерски пазар в столицата, съобщи БГНЕС.
Въпреки горещото време в неделния ден, те подредиха щандовете си на ул. „Оборище“, зад храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да покажат на софиянци и гостите на града кулинарни традиции и разнообразие от всички краища на България.
Плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, хляб, месо, колбаси, натурален сладолед, ядки, подправки, мед, изделия от дърво и кожа – това е само една малка част от предлаганото разнообразие. Посетителите могат да опитат и закупят цяло изобилие от пресни и консервирани храни.
Заради забраната за търговия на свинско месо на фермерски пазари, наложена след разпространението на Африканската чума по свинете у нас, участниците са по-малко от обикновено, разказа координаторът на събитието Милена Станчева. „Имаме пилешко и другите позволени месни продукти. Пазарът наистина е много богат и се струва да се посети и разгледа, както и човек да си купи истинска чиста фермерска храна“, споделя тя.
На пазара участват и регистрирани биоземеделци и екопроизводители.
„Продуктите са отгледани с щадящи процедури. Без химия. Направено е всичко възможно да се запази здравето на хората, които пазаруват при нас, защото това е много важно. Нека подкрепим малките производители, които много се стараят, но имат и много трудности“, призовава Милена Станчева.
Всички продукти на пазара се предлагат директно от своите производители, които гарантират за техният вкус и качеството ѝ.
Добави коментар