Походът, повтарящ пътя на мощите на Рилския чудотворец, на два дни от крайната цел

16:20, 28 юли 19 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поклонническият поход „Светият път“, навлезе днес на кюстендилска територия, това стана точно в 12.00 ч. в с.Тополница, община Дупница, съобщава БГНЕС.

До крайната цел на похода-Светата Рилска обител остават два дни, той почти повтаря пътя на процесията от монаси, върнали през 1469 г. мощите на Св. Йоан Рилски от столицата Търново в Рилския манастир.

Четири жени посрещнаха походниците, начело на които бе мъж, носещ хоругва/църковно знаме-б.р./ с лика на Свети Йоан Рилски-небесния покровител на българския народ.

След като се разхладиха на чешмата и починаха под дебелите сенки в центъра на селото, походниците се отправиха към с. Яхиново, довечера ще нощуват в парк Рила в Дупница. Утре вечер в метох Орлица над град Рила, а пред портите на светата обител трябва да бъдат в ранния следобед във вторник.

„Походът върви даже по-добре от очакванията ни, до днес в него са се включили над няколко стотин души, колоната бе достатъчно представителна, около десетина са участниците, преминали през целия етап, имали сме малки проблеми-натоварване, горещина, но продължаваме“, каза Евгени Коев-инициатор за осъществяването на похода и негов водач.

Той добави, че са окрилени от това, че само два дни остават до крайната цел-Светата Рилска обител.

„Така ще завършим нещо толкова значимо, защото за първи път повтаряме почти изцяло пътя на монасите от светата обител, върнали мощите на Рилския чудотворец от Търново в Рилския манастир“, каза още Коев. Той бе категоричен че стореното от тях ще пребъде във времето, защото походът е свързан с традициите, вярата и всичко, което ни прави българи. А мощите са върнати от старата столица – Търново - в духовната - Рилският манастир.

Походът започна на 30 юни от Велико Търново, и продължава до 31 юли.

Пешеходен поход „Светият Път” за първи път ще премине по маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на Св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Походът се организира за отбелязване по достоен начин 550 годишнината от връщане мощите на Св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година от монашеска процесия, определена от събора на Рилския манастир, водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и пресвитер Йоан от Белчин.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама