В 20-километрова зона около свинекомплексите ще бъдат ликвидирани стопанствата от тип "заден двор"

11:24, 29 юли 19 25 1482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

В 20-километрова зона около свинекомплексите ще бъдат ликвидирани стопанствата тип "заден двор". Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет след заседание на Националния епизоотичен център. Министър Десислава Танева припомни, че в три индустриални комплекса вече са потвърдени положителни проби на болестта от общо 65. 

Земеделският министър потвърди информацията, че е установена африканска чума и във Видинска област.

Пробата за африканска чума от Видин е положитена

"В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине. Тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност", обясни още министър Танева. 

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни

"В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези зони не трябва да има "заден двор" - не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще го приведем също незабавно", коментира още Танева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама