Пропуснатата закуска увеличава риска от затлъстяване

20:00, 29 юли 19 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пропускането на закуската е свързано с риск от затлъстяване, преждевременна поява на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести у децата. Това установиха учени от университета в Сао Пауло, Бразилия, и техни европейски колеги, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Били анализирани данни за 3528 деца на възраст между 12,5 и 17,5 години от 10 големи града в Европа и за 991 деца на 14-18-годишна възраст от Бразилия. Това дало възможност да се изследва връзката между начина на живот на децата, включително нивото на физическа активност и храненето, и риска от болести. При това били взети под внимание индексът на телесна маса, ръстът, обиколката на талията и съотношението на талията към ръста.

Оказало се, че сред всички видове поведение, свързано с консумация на храна, честотата на пропуснатата закуска има най-силна взаимовръзка с признаците на затлъстяване. При момчетата, които не закусвали, средната обиколка на талията била с 2,13-2,61 сантиметра по-голяма в сравнение с тази при връстниците им, които хапвали сутрин, а при момичетата, които пропускали закуската - с 1,97 сантиметра по-голяма. Средният индекс на телесна маса на пропускащите закуската деца също бил по-висок, независимо дали имали здрав сън или не. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама