Добивът на нефт може да унищожи гръцки острови

14:30, 29 юли 19 / Свят 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Природозащитниците от WWF алармират, че гръцки острови са застрашени от екокатастрофа, ако плановете на няколко компании за добив на нефт и газ в региона не бъдат спрени. Сред заплашените е Закинтос - островът на костенурките, един от най-красивите в Йонийско море и любим на местни и туристи, съобщава БНТ.

Неотдавна, гръцкото правителство разреши на няколко петролни компании да добиват нефт и газ в нейните води. От WWF предупреждават, че при евентуален петролен разлив, последствията ще са катастрофални - ще бъдат осакатени туризмът и риболовната индустрия, а жители на Крит, Кефалония, Закинтос, Корфу и други острови, ще останат без поминък.

Справянето с подобна криза, би струвало най-малко 7,5 млрд. евро. Петролен разлив би застрашил живота на малкото останали морски костенурки. Остров Закинтос е предпочитано от тях място, но едва една от всеки 1000 излюпени костенурки, доживява до дълбоки старини.

Според гръцкото правителство, разрешителните за добив на нефт и природен газ са издадени съгласно всички изисквания на ЕС.

Правозащитниците, призоваха властите в Атина да помислят дали евентуалните приходи, които държавата би спечелила от петролните компании, са по-важни от опазването на техния рай на земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама