„Супербактерии” нападат европейските болници

09:50, 30 юли 19 / Здраве 25 279 Topnovini
1

"Супербактерии", резистентни към антибиотиците от най-ново поколение, се разпространяват в болниците в Европа, показва общоевропейско проучване, цитирано от БГНЕС.

Разпространението на резистентната към най-новото поколение лекарства Klebsiella pneumoniae е "изключително тревожно", заявиха изследователи от института "Сангър". И предупредиха, че и други бактерии могат да станат устойчиви - заради уникалния начин, по който се размножават.

Какво представлява Klebsiella pneumoniae?

Тя може да живее напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора. Въпреки това, когато тялото е слабо, може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит. Някои щамове развиват резистентност към антибиотици.

"Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от основните антибиотици от последно поколение", заяви д-р София Дейвид от института "Сангър" пред BBC News. "Инфекциите са свързани с висока смъртност. Вече е притеснително, че наблюдаваме 2000 смъртни случая от 2015 година - но притеснението е, че ако не се предприемат действия, това число ще продължи да нараства", каза тя.

Смъртните случаи, причинени от K. pneumoniae, са нараснали от 341 в Европа през 2007 година на 2 094 до 2015 година.

Изследователите са анализирали ДНК на бактерията - нейният генетичен код - от проби от заразени пациенти. "Нашите открития предполагат, че болниците са ключов елемент на предаването [и предполагат, че] бактериите се разпространяват от човек на човек, предимно в болниците. Фактът, че виждаме едни и същи клонове с висок риск в много различни болници в Европа, също показва, че има нещо особено в тези щамове", каза д-р Дейвид.

"Резистентната към лекарства K. pneumoniae може да продължи да се разпространява или да предава своята устойчивост върху други видове бактерии. Бактериите имат способността да се разпространяват много бързо чрез бактериални популации", обясни д-р Дейвид.

Какво може да се направи?

Най-добрият начин да се справите с резистентните към лекарства инфекции е да не се стига до тях.

"Ние сме оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и изолиране на пациенти, пренасящи тези бактерии, можем не само да забавим разпространението на тези патогени, но и да ги контролираме успешно", смята проф. Хайо Грундман от университета във Фрайбург.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани