Коронясаха новия крал на Малайзия султан Абдула Шах

11:15, 30 юли 19 / Свят 25 2262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Избраният за крал на Малайзия през януари султан Абдула Шах бе коронован днес на церемония в Куала Лумпур, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Шейсет годишният султан Абдула стана днес 16-ия крал на Малайзия, шест месеца след изненадващата абдикация на предшественика му, отбелязва ДПА.

Абдула, който досега беше владетел на щата Паханг, бе коронован за крал на Малайзия през следващите пет години на церемония в Националния дворец в Куала Лумпур, предава БТА.

Кралете на Малайзия се избират от владетелите на деветте управлявани от султани щати на страната, които се редуват на малайзийския трон на всеки пет години.

На коронацията султан Абдула носеше традиционно малайзийско облекло и бе препасан с традиционен малайзийски кинжал.

На церемонията, която бе проведена в тронната зала на двореца, присъстваха членове на деветте кралски семейства на Малайзия и малайзийски политици, сред които и премиерът Махатхир Мохамад.

Сред чуждестранните гости бяха султанът на Бруней Хасанал Болкиах и принцът престолонаследник на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Султан Абдула бе избран за крал през януари, след като султан Мухамад Пети абдикира само две години след началото на управлението си.

Кралският дворец не даде официална информация защо султан Мухамад е абдикирал, но имаше слухове, че бракът му с рускинята Оксана Воеводина -"Мис Москва 2015" миналата година е създал конфликт и опасения, че чужденка може да стане кралица.

Правомощията на малайзийския крал са преобладаващо церемониални, като изпълнителната власт е в ръцете на премиера и правителството. Въпреки това кралят е възприеман като пазител на малайзийските и мюсюлманските ценности, отбелязва ДПА.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама