Производители на малини са заплашени от фалити

12:00, 30 юли 19 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

„На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия", каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните пред БНТ.

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

„В момента тече прием по една мярка от Програмата за развитие на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства, където малинопроизводството и сектор „Плодове и зеленчуци" са приорететни", обясни Станимир Стефанов, старши експерт в Национална служба за съвети в земеделието.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама