БАБХ започва проверки в свинекомплексите в Стара Загора

16:03, 30 юли 19 25 1516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Стара Загора започва проверки в свинекомплексите в Стара Загора, съобщава БГНЕС.

Проверките за вируса на чумата ще започнат първо в 20-километровите зони около големите свинекомплекси. Нерегистрираните прасета ще бъдат умъртвявани, съгласно закона. Четири са големите свинекомплекси, в чийто 20-километров радиус ще започнат проверките от 5 август. Те се намират в селата Пъстрен, Боздуганово, Хан Аспарухово и Оряховица.

Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част II)

Регистрираните малки стопанства ще бъдат инструктирани отново как да се предпазят от африканската чума и ще бъдат щателно проверени дали спазват изискванията за биосигурност. Ще бъде проверена всяка една къща, заяви директорът на Областната дирекция на Агенцията по храните д-р Дамян Миков.

Той съветва собствениците на домашни прасета да ги изколят сега, докато болестта все още не е влязла в областта и месото е годно за консумация.

Съмнения за африканска чума и в Южна България

В Старозагорска област все още няма определени места за загробване при евентуално навлизане на заразата, но такива ще бъдат определени в най-скоро време.

Преди дни д-р Миков съобщи, че причината все още да няма потвърдени случаи на чума по свинете в Стара Загора е географското положение на града, който е един от водещите производители на свинско месо в страната. На специална прескофнеренция той предупреди, че ако диви прасета прескочат Балкана, цяла България ще пламне от заразата.

Свиневъдният сектор в страната е оценен на около 5 милиарда лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама