Европейската космическа агенция спира полетите до Международната космическа станция от Байконур

07:32, 31 юли 19 / Култура 25 1444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският астронавт Лука Пармитано може да е последният представител на Европейската космическа агенция през следващите години, който отива до Международната космическа станция на руския кораб "Союз". Това заяви за РИА Новости в сряда ръководителят на офиса на Европейската космическа агенция в Русия Рене Пишел, съобщи  БГНЕС.

Пармитано пристигна на МКС на 21 юли на борда на „Союз МС-13“ заедно с руснака Александър Скворцов и американеца Андрю Морган.

„Засега планирането е такова, че през следващите години той е последният астронавт на Европейската агенция, който отиде на МКС от Байконур“, каза Пишел.

През януари изпълнителният директор на Eвропейската космическа агенция Ян Вернер заяви, че френският астронавт Том Песке, който летя до МКС през 2016-2017 г., отново ще отиде на станцията в края на 2020 г. В същото време той не уточни дали французинът ще лети на руски или американски кораб.

"Точното време на полета на Том Песке зависи от това кога американците започнат да пускат новите си пилотирани кораби на редовни полети", обясни Пишел.

През 2011 година американската космическа совалка за многократна употреба беше изведена от експлоатация. От тогава екипажите на МКС пътуват само на руския космически кораб "Союз". В САЩ са разработени два нови пилотирани кораба: Crew Dragon на SpaceX и Starliner на Boeing.

През март Crew Dragon извърши първия безпилотен тестов полет на МКС. Изстрелването на първия Crew Dragon с екипаж към МКС е насрочено за 17 декември. Екипажът включва астронавтите на НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли.

Тестово изстрелване на първия Starliner към МКС е планирано за 17 септември. Първият кораб с екипаж се предвижда да излети до станцията в тестов режим на 30 ноември. Екипажът включва астронавтите от НАСА Майкъл Финк и Никол Аунапу Ман, както и астронавтът на Боинг Кристофър Фъргюсън.

След успешни тестове на безпилотни и пилотирани полети и двата кораба ще бъдат сертифицирани от НАСА за извършване на редовни полети с екипажи на МКС. Първият такъв полет е планиран за май 2020 година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама