Луната се е формирала 50 милиона години след образуването на Слънчевата система

18:40, 31 юли 19 / Култура и наука 25 806 Topnovini
1

Учени от университета в Кьолн, Германия, установиха, че Луната се е формирала 50 милиона години след раждането на Слънчевата система, пише БТА.

Оказало се, че естественият спътник на Земята е по-древен, отколкото се смяташе досега. Предишни изследвания показаха, че формирането на Луната е станало не по-късно от 150 милиона години след това на Земята. Резултатите от анализа на образци от лунни скали, събрани по време на мисията "Аполо", разкриха, че Луната се е формирала преди 4,51 милиарда години. Сега учените преценили количеството изотопи на елементите хафний и волфрам.

Радиоактивният разпад на хафний-182 и волфрам-182 продължава само през първите 70 милиона години от съществуването на Слънчевата система. Това позволило да се заключи, че съдържащите въпросните изотопи разтопени скали започнали да изстиват по-рано. Следователно до довелия до появата на Луната сблъсък на Земята с голям космически обект се е стигнало през първите няколко десетки милиона години след образуването на Слънчевата система.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани