Стартира конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок Тервел“ 

14:34, 31 юли 19 25 1846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата е по предложение е на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Площта е с размер 4 032 кв. км. и се намира в изключително икономическа зона за страната ни.

Бъдещият титуляр на разрешението ще трябва да прокара и обработи 2Д и ЗД сеизмични изследвания, да изготви геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране.

Той ще трябва да оцени петролния потенциал и да прокара търсещ сондаж при откриване на перспективни структури. Това е регламентирано в минималната задължителна работна програма за проучването.

Борисов: Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим

Територията на „Блок 1-26 Тервел“ представлява източната част от по-голям проучвателен блок за нефт и природен газ „Бургас - дълбоко море”.

 В периода 2002 - 2008 г. там е било предоставено разрешение за търсене и проучване на „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“, който е провел ограничен обем проучвателни дейности. В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за него са силно ограничени.

Цвета Караянчева в Русия: България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност

Обявата за конкурса ще бъде публикувана в Държавен вестник, на електронната страница на Министерството на енергетиката и в Официалния вестник на Европейския съюз.

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е един от основните приоритети на правителството в енергийната област, а развитието на местния добив заема ключово място при изпълнението на този приоритет.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама