Кирил Ананиев: Готвят се промени във финансирането на лечение на деца

17:19, 31 юли 19 / Политика 25 1388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Подготвят се промени в наредбата относно използването на средства от наличните набирателни и дарителски сметки за лечение на децата и в наредбата за заплащането на лечението на деца в чужбина от НЗОК'', каза в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предава ''Дарик''.

Целта е промените да бъдат обнародвани до края на август в "Държавен вестник", а от септември да са в сила.

Той припомни, че през последните седмици има конструктивен диалог по темата между МЗ, НЗОК, родителите на деца с онкохематологични заболявания и представители на лечебни заведения, в които те се лекуват.

Предлага се занапред в процедурите пред НЗОК относно одобряването на финансиране на лечение на деца по едната наредба да не се изследва и да не се взема предвид по никакъв начин въпроса за наличието или липсата на набирателна или дарителска сметка в полза на лечението.

''Ще се оптимизира обхватът на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документи'', обясни министърът.

Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за тези заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти.

Болниците ще могат да правят своите заявки за по-дълъг период от време - от 3 до 6 месеца, като планират необходимите количества и ги договарят с притежателите и търговците, така че да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама